Η κοινωνική αλληλεπίδραση συνιστά φυσική ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Για οποιαδήποτε κοινωνική συνδιαλλαγή απαιτείται ένα σύνολο δεξιοτήτων, η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και σε μία σειρά αρνητικών συναισθημάτων και δυσκολιών για το άτομο.
Οι Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους τυπικής ή μη τυπικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ένταξη ενός παιδιού/εφήβου στη συγκεκριμένη ομάδα γίνεται βάσει του κοινωνικού, αναπτυξιακού, γνωστικού και ηλικιακού του επιπέδου, καθώς και των εξατομικευμένων στόχων που τίθενται ύστερα από την αξιολόγηση.
Διαβάστε περισσότεραΗ κοινωνική αλληλεπίδραση συνιστά φυσική ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Για οποιαδήποτε κοινωνική συνδιαλλαγή απαιτείται ένα σύνολο δεξιοτήτων, η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και σε μία σειρά αρνητικών συναισθημάτων και δυσκολιών για το άτομο.
Οι Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους τυπικής ή μη τυπικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ένταξη ενός παιδιού/εφήβου στη συγκεκριμένη ομάδα γίνεται βάσει του κοινωνικού, αναπτυξιακού, γνωστικού και ηλικιακού του επιπέδου, καθώς και των εξατομικευμένων στόχων που τίθενται ύστερα από την αξιολόγηση.
Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών/εφήβων. Μέσα στο σταθερό πλαίσιο της ομάδας τα παιδιά/έφηβοι μαζί με τους θεραπευτές εστιάζουν σε μια σειρά δομημένων δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη/βελτίωση των παρακάτω δεξιοτήτων:
- Δεξιότητες συζήτησης/διαπροσωπικής επικοινωνίας (π.χ. έναρξη – διατήρηση διαλόγου)
- Δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας (π.χ. ερμηνεία γλώσσας του σώματος)
- Δεξιότητες κοινωνικής συμπεριφοράς (κοινωνικοί κανόνες ανάλογα με το πλαίσιο και τις συνθήκες)
- Δεξιότητες οργάνωσης της συμπεριφοράς (π.χ. αναμονή σειράς, εστίαση προσοχής)
- Δεξιότητες συναισθηματικής αντίληψης (αναγνώριση, έκφραση, διαχείριση συναισθημάτων)
- Δεξιότητες Θεωρίας του Νου (ενσυναίσθηση, κατανόηση της θέσης του άλλου)
- Δεξιότητες αυτοαντίληψης (ενίσχυση αυτοπεποίθησης, αυτορρύθμιση, αυτοέλεγχος)
- Δεξιότητες ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων (δημιουργία και διατήρηση φιλικών σχέσεων, προσέγγιση ατόμων)
- Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (διαχείριση συγκρούσεων, εκφοβισμός, λήψη αποφάσεων)
- Δεξιότητες παιχνιδιού (συνεργατικό παιχνίδι, τήρηση σειράς/κανόνων, φανταστικό/συμβολικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, διαχείριση ήττας κ.λπ.)
Ως μέσο κατάκτησης δεξιοτήτων χρησιμοποιείται το παιχνίδι (π.χ. κινητικά, επιτραπέζια ή/και φανταστικά παιχνίδια) αλλά και τεχνικές όπως το παιχνίδι ρόλων και το γνωσιακό συμπεριφορικό δράμα. Στις ομάδες, πέρα από την εκπαίδευση των παιδιών/εφήβων σε δεξιότητες, γίνεται παρέμβαση στις συμπεριφορές που εκδηλώνει το εκάστοτε παιδί/έφηβος (χρησιμοποιούνται συμπεριφοριστικές τεχνικές σύμφωνα με τις Αρχές Ανάλυσης Συμπεριφοράς). Επιπλέον, κάθε μέλος της ομάδας ενθαρρύνεται στο να «μοιράζεται» με την υπόλοιπη ομάδα, χτίζοντας έτσι ένα ασφαλές πλαίσιο όπου αναπτύσσονται και δοκιμάζονται οι κοινωνικές – επικοινωνιακές δεξιότητες, αλλά και οι κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές. Έτσι, γίνεται πιο εύκολη η έκφραση και η συνειδητοποίηση των συναισθημάτων του ατόμου, αλλά και των συναισθημάτων των άλλων (ενσυναίσθηση), επιδιώκεται η αυτογνωσία, δοκιμάζονται διάφορες συμπεριφορές και γίνεται έλεγχος διαφόρων τεχνικών επίλυσης προβλημάτων, ενώ την ίδια στιγμή οριοθετείται και πλαισιώνεται η εκάστοτε εμπειρία μέσω της ευκαιριακής παρέμβασης.
Η ομάδα είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Συνεπώς, εντός αυτής δίνεται η δυνατότητα στο παιδί και στον έφηβο να δοκιμάσει και να μάθει τους κατάλληλους τρόπους αλληλεπίδρασης σε ένα ασφαλές περιβάλλον που σέβεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα του καθενός.
Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται μία φορά την εβδομάδα, πάντοτε υπό την εποπτεία των ειδικών θεραπευτών, ενώ τα μέλη της ομάδας απαρτίζουν 2-5 παιδιά/έφηβοι.